Microsoft software

Microsoft SOFTWARE na DMI

Studentima i zaposlenima na DMI je na raspolaganju:

Office 365 online

Office 365 je skup usluga za studente i zaposlene, koji Vam pruža:

 • Mail na domenu one.pmf.uns.ac.rs sa 50Gb prostora
 • Skladište u oblaku OneDrive for Business sa 1Tb prostora
 • Lync - Audio/video komunikaciju sa mogućnošću grupnih poziva
 • Web aplikacije Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook

 • Saradnju i razmenu materijala

 • Kalendar i zakazivanje sastanaka i konsultacija

Za više informacija posetite sajt Office 365 na PMF .

 

Microsoft Developer Network - Academic Alliance: Besplatni licencirani softver za studente

Departman za matematiku i informatiku PMF-a u Novom Sadu je pretplatnik MSDN AA programa, preko kojeg svi aktivni studenti (upisana ili obnovljena tekuća školska godina), kao i zaposleni na Departmanu, imaju mogućnost da potpuno besplatno dobiju licencirani softver kompanije Microsoft, koji mogu koristiti isključivo u naučno-obrazovne svrhe.

 

Ovaj softver obuhvata operativne sisteme (Windows), serverske platforme (Windows Server, SQL Server, Exchange Server), razvojne alate (Visual Studio), pojedine delove Microsoft Office paketa (Visio, Access, Project, Groove, OneNote), kao i dokumentaciju, primere i kurseve.

 

Naručivanje i izdavanje softvera

Da biste došli do besplatnog softvera za akademsku upotrebu, treba da uradite sledeće:

 1. Otvorite nalog na ELMS (Electronic License Management System) portalu DMI. Nalog će Vam otvoriti ELMS administrator u kabinetu br. 3 na II spratu u novom delu, svakog radnog dana od 10 do 16 časova. Kao dokaz studentskog statusa, neophodno je poneti indeks sa dokazom o upisanoj ili obnovljenoj tekućoj školskoj godini. Nalog se može otvoriti od početka školske godine i traje do njenog kraja.
 2. Pristupite portalu na adresi Microsoft DreamSpark .
 3. Naručite softver koji Vas zanima. Postupak naručivanja je sličan naručivanju artikala u bilo kojoj web prodavnici.
 4. Prilikom naručivanja konkretnog softverskog proizvoda, morate se saglasiti sa načinom upotrebe softvera tako što ćete prihvatiti End-User License Agreement na DreamSpark portalu. Na ovaj način se obavezujete da ćete softver koristiti isključivo po pravilima MSDN AA programa.
 5. Na kraju procesa dobićete stranicu sa serijskim/aktivacionim brojem softvera i mogućnošću za njegov download. Istovremeno se na Vašu e-mail adresu šalju osnovne informacije o poručenom softveru. Softveru i ključevima možete pristupiti i naknadno, preko posebne sekcije portala ("My Software") 
 6. Ukoliko nemate dovoljno brzu vezu ka Internetu, softver možete iskopirati i na Departmanu. Softver prethodno ga morate poručiti po gore opisanoj proceduri, a zatim posetiti Vašeg ELMS administratora. Nakon što se uveri da ste pravilno naručili softver čiju kopiju želite, ELMS administrator će napraviti kopiju softvera. NAPOMENA: Departman ne obezbeđuje prazne medije za kopiranje softvera, tako da ih morate poneti sa sobom.

Ukoliko imate pitanja/primedbe/sugestije, pošaljite mail na davorkar@dmi.uns.ac.rs ili herceg@dmi.uns.ac.rs.