I MATEMATIKA I MARATON I PLANINE

Profesori Branimir Šešelja i Andreja Tepavčević Profesori Branimir Šešelja i Andreja Tepavčević
RED MATEMATIKE, RED MARATONA I RED PLANINA

 

Bračni par profesora sa Deparmana za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a, poznat po svojim pohodima na najviše svetske vrhove, zavidne uspehe postiže i u profesionalnim maratonima.

 

    Bračni par profesora algebre novosadskog PMF-a, dr Andreja Tepavčević i dr Branimir Šešelja, već dugi niz godina planinare po najvišim svetskim vrhovima. Već su „overili“  Kilimandžaro,  Atlas, vrhove preko 4000m u Alpima, Gross Glockner, Musalu, Olimp… 

 

    Profesor Šešelja je inače i svakodnevni trkač, rekreativac. Do sada je istrčao 11 maratona i više od 15 polumaratona. Najbolje vreme koje je ostvario je 3:07h za maraton, a manje od 1:30h za polumaraton. U svojoj kategoriji  uvek osvaja neka od prvih mesta, a naglašavamo das u u pitanja uvek zvanične trke u kojima učestvuju i profesionalni sportisti. Andreja Tepavčević je ove godine je istrčala svoj prvi polumaraton, 21km. Oboje su u svojim kategorijama osvojili drugo mesto. Zbog svojih uspeha u planinarenju, oboje su  kategorisani kao  sportisti nacionalnog ranga  u Republici Srbiji. Za Prvomajske praznike, profesori staju na start planinske trke duge 22 kilometra - SkyRace “Sokolov put”-od Niške Banje do vrha Trem na Suvoj planini. 

 

   Naravno, ovi matematičari-maratonci ne zapostavljaju ni svoju ljubav-alpinizam. Podsetićemo, prošle su se godine popeli na planinu Damavand u Iranu (5671m) i planinu Fuji u Japanu.  Plan za ovu godinu je vrh Elbrus na Kavkazu, najviši vrh Evrope i više vrhova preko 3000 metara u Alpima.

 

   Bilo koja fizička aktivnost, a pogotovo ovako kompleksna, doprinosi kreativnosti i intelektualnom  razvoju, što potvrđuje i naučni status ovo dvoje profesora, koji su svrstani u najvišu naučnu kategoriju (A1) po kriterijumima Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Zanimljivo je da sa nekim od svojih partnera u nauci dele i strast ka planinskim vrhovima, te su tako sa kolegom Jorgeom Himenezom iz Gijona (Španija) osvojili vrh Naranjo de Bulnes,  (Picos de Europa  2519m, Španija).