Studenti Primenjene matematike na PMF-u, sa preporukom u Evropu

Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu je sa svojim master studijskim programom Primenjena matematika, nedavno postao punopravni ECMI edukacioni čvor, i to jedini punopravni ECMI edukacioni čvor van Evropske unije, a zajedno sa Univezitetom u Sofiji i jedini punopravni edukacioni čvor u istočnoj Evropi.

 

Povodom ovog značajnog događaja, 25. maja, od 12 sati u amfiteatru “Mihajlo Pupin”, na Departmanu za matematiku i informatiku, održaće se svečana prezentacija ovog programa.


ECMI  (Europian Consortium for Mathematics in Industry) komisija je visoko ocenila master studijski program Primenjena matematika, prepoznavši ga kao moderan i perspektivan, koji pruža mogućnost praćenja savremenih tokova u primenjenoj matematici i koji je u potpunosti usaglašen sa visokim ECMI  standardima.

Inače, ECMI je konzorcijum akademskih institucija iz Evrope i industrijskih kompanija koji deluju u kooperaciji,  prvenstveno sa ciljem da promovišu i podrže matematičko modeliranje u aktivnostima koje su od društvene i ekonomske važnosti.  Takođe, edukuju matematičare za rešavanje realnih problema i na taj način povećavaju broj matematičkih eksperata u odgovarajućoj oblasti primenjene matematike.

Kao punopravni član ove velike evropske matematičke porodice, Departman za matematiku i informatiku imaće brojne prednosti. ECMI  redovno organizuje razne vidove okupljanja, konferencije namenjene nastavnicima i studentima, zimske i letnje škole za studente, okupljanja u cilju modeliranja stvarnih problema iz prakse (tzv. Modelling Week), objavljuje pozive za razne projekte, objavljuje mogućnosti za posao u evropskim kompanijama i slično. Studenti preko kurseva iz oblasti primenjene matematike razmenjuju svoja iskustva i znanja, što je veoma korisno.

 

Ono što je najbitnije, jeste da će studenti ovog master programa, pored diplome Univerziteta u Novom Sadu, uz neke dodatne uslove, dobiti i ECMI  sertifikat, a to im široko otvara vrata Evrope.


Podsetićemo, PMF je pre dve godine bio domaćin 99. skupa Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema u industriji,  koji je organizovan u saradnji sa resornim Evropskim konzorcijumom. Učestvovalo je preko 50 matematičara iz Srbije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Makedonije i Poljske, koji su zajedničkim snagama rešavali probleme 6 srpskih kompanija. Radionica je stvorila šanse za buduće naučne projekte i nastavak saradnje PMF-a sa prisutnim kompanijama, kao i za saradnju između  univerziteta koji su bili uključeni u rad.